NewsNOWY TOMYŚL

Zarząd Aesculap Chifa: jeden z naszych pracowników ma koronawirusa, ale nie zaraził się na terenie zakładu2 min na czytanie

News - Zarząd Aesculap Chifa: jeden z naszych pracowników ma koronawirusa, ale nie zaraził się na terenie zakładu - myregion

Zarząd Aesculap Chifa w Nowym Tomyślu potwierdził nam przed chwilą, że jeden z pracowników zakładu ma koronawirusa. – Wiadomo, że do zarażenia doszło poza terenem zakładu – czytamy w przesłanej odpowiedzi. Zarząd wyjaśnia w niej, że niezwłocznie po potwierdzeniu pozytywnego wyniku ustalono, z którymi pracownikami zarażony pracownik miał kontakt i podjęto decyzję o objęciu ich kwarantanną. – Dodatkowo osoby te poddane zostały dalszym testom potwierdzającym lub wykluczającym obecność choroby – tłumaczy szefostwo nowotomyskiego zakładu. 

Chifa podkreśla, że już 24 marca wdrożono w zakładzie odpowiednie procedury w celu zapobiegania zakażeniu koronawiusem. Jak tłumaczy, ich konsekwentne przestrzeganie pozwoliło uchronić firmę przed przypadkami Covid-19. Szefostwo wymienia też zakres działań, które podjęto wraz z ogłoszeniem pandemii w Polsce. To m.in. poddawanie się obowiązkowi mierzenia temperatury na wejściu/wjeździe do zakładu przy użyciu kamery termowizyjnej lub termometru bezdotykowego oraz mierzeniu temperatury na stanowisku pracy na wniosek przełożonego; przestrzeganie obowiązku utrzymywania dystansu społecznego min. 1,5 metra i obowiązku noszenia maseczek w przypadku kiedy dystans ten nie może zostać zachowany; przestrzeganie obowiązku zachowania odstępu i stosowania się do wprowadzonych zasad bezpieczeństwa na stołówkach, korytarzach i w innych miejscach wspólnych; przestrzeganie obowiązku ograniczania wizyt przedstawicieli firm zewnętrznych, a w przypadku braku takiej możliwości – nadzoru nad ścisłym dostosowywaniem się przez osoby z zewnątrz do zasad bezpieczeństwa obowiązujących na terenie firmy; przestrzeganie obowiązku częstego i dokładnego mycia rąk, a w przypadku braku takiej możliwości – używania środka do dezynfekcji; wprowadzenie na wydziałach pracy zmianowej, przesunięcie godzin rozpoczęcia i zakończenia pracy , a także dostosowany harmonogram przerw śniadaniowych; wykonywanie pracy zdalnie na stanowiskach, na których jest to możliwe; korzystanie wyłącznie ze środków komunikacji zdalnej do wszelkich spotkań służbowych.

– W związku z nasileniem się ryzyka Covid-19 koncentrujemy się aktualnie na intensywnym przypominaniu o konieczności przestrzegania wyżej wymienionych zasad oraz na wzmożonej kontroli – informuje nas zarząd zakładu. Szefostwo podkreśla również, że celem jest niedopuszczenie, aby zakład stał się źródłem zakażeń. Dodaje, że również dużo zależy od tego, jak pracownicy spędzają czas wolny, w tym szczególnie urlopy i czy respektują wtedy ogólnokrajowe zasady bezpieczeństwa.

JP

FOTO: By Bialo-zielony – Praca własna, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43175561

Podziel się informacją ...
  • 396
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    396
    Udostępnienia

Zobacz inne

Więcej w News