NewsREGION

Szampan czy syrop? Czyli o tym, co można zrobić z czarnego bzu, który rośnie niemal wszędzie2 min na czytanie

News - Szampan czy syrop? Czyli o tym, co można zrobić z czarnego bzu, który rośnie niemal wszędzie - myregion

Czarny bez to mało wymagająca roślina, która rośnie niemal wszędzie. Duże krzewy można spotkać przy rowach, lasach i przy polnych drogach. Coraz częściej jest też sadzony w ogrodach, bo docenia się walory zdrowotne i smakowe tej rośliny. W okresie kwitnienia w czerwcu gałązki czarnego bzu są obsypane drobnymi, białymi kwiatkami, zebranymi w spore baldachy. Późnym latem (przełom sierpnia i września) pojawiają się ciemnofioletowe, błyszczące owoce. Z czerwcowych kwiatów możemy zrobić pachnący syrop, a z późniejszych owoców, dżem, nalewkę i ciemny wyrazisty sok.

W czerwcu zbieramy baldachy białych kwiatków za pomocą noża lub nożyczek. Trzeba uważać na liczne robactwo, które gnieździ się czasami w tych kwiatkach. Po zebraniu należy kwiaty rozłożyć i poczekać aż żyjątka opuszczą płatki. Kwiatów nie myjemy. Syrop, który możemy z nich zrobić ma bardzo orzeźwiający smak i egzotyczny zapach. Coraz częściej jest serwowany w kawiarniach jako dodatek do herbaty z czarnego bzu. Kwiaty te można wykorzystać kulinarnie również w bardziej wyrafinowany sposób. Niektórzy robią z nich słodkie przekąski zanurzając całe baldachy w cieście naleśnikowym i krótko smażąc na patelni. Inni wykorzystują kwiaty czarnego bzu do wyrobu …domowego szampana. 

Komórki dzikich drożdży znajdujące się w płatkach kwiatów w połączeniu z wodą z cukrem powodują fermentację i po kilku dniach możemy otrzymać gazowaną lemoniadę, w smaku podobną do szampana o niezwykłym aromacie.. Napój ten szczególnie popularny jest w Anglii, gdzie funkcjonuje pod nazwą Elderflower Cordial. Syrop z czarnego bzu oprócz walorów smakowych ma działanie przeciwwirusowe, przydaje się przy przeziębieniach, działa też przeciwgorączkowo. Jeśli nie zdążymy zerwać białych kwiatów w czerwcu, wybierzmy się w sierpniu poszukać ciemnych soczystych kulek, z których możemy również zrobić zdrowy i pyszny sok i oryginalny dżem.

AS

Przepis na syrop z kwiatów bzu

35 kwiatostanów bzu czarnego, 2 l wody, 2 kg cukru, sok z 5 cytryn

Oddziel kwiaty od łodyżek, sparz je wrzątkiem z cukrem, dodaj sok z cytryn i pozostaw pod przykryciem na ok. 24 godziny. Rozlej do słoików i pasteryzuj.

Podziel się informacją ...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zobacz inne

Więcej w News