NewsREGION

Sezon na truskawki już się rozpoczął. W Wolsztynie wystawiono stoiska, na których będzie można je kupić. Warto!1 min na czytanie

News - Sezon na truskawki już się rozpoczął. W Wolsztynie wystawiono stoiska, na których będzie można je kupić. Warto! - myregion

W ubiegłym roku klientów na truskawki nie brakowało. Tylko w jednym punkcie potrafiło schodzić nawet pół tony tych owoców dziennie. Klienci, jak w PRL-u, stali w kolejkach, żeby je kupić. Jedni brali kilogram, inni kilka kobiałek naraz. Od razu było widać, kto zje owoce, a kto zaprawi. – Kupowanie większej ilości „na zapas” się nie sprawdza. Można owoce przechować jeden, dwa dni w lodówce, ale tylko pod warunkiem, że nie zostały umyte i są suche. Najlepsze są prosto z krzaka – wyjaśnia jedna z klientek. 

Truskawka (Fragaria ananassa) została przywleczona w XVIII w do Europy z Ameryki Południowej. Rośnie we wszystkich krajach umiarkowanej strefy klimatycznej, ale jej największymi producentami są obecnie Polska i Hiszpania. Pochodzi od… poziomki (Fragaria), i liczy sobie obecnie 20 najpopularniejszych odmian, o co przez 200 lat postarali się plantatorzy i specjaliści. Z tych najwcześniejszych to m in. stożkowata włoska Alba, a najsłodszych – Grandarosa, bardzo duża, kulista, pomarańczowoczerwona i błyszcząca, nowa polska odmiana. – Truskawki kojarzą nam się wybitnie jako owoce sezonowe, dostępne w postaci świeżej krótko – mówi jedna ze sprzedawczyń, która również w tym roku wystawi swoje stoisko. – Tymczasem mnogość odmian owocujących w różnym czasie i odmiany owocujące powtarzalnie sprawiają, że są dostępne praktycznie przez całe lato. Kochamy je chyba przede wszystkim dlatego, że to pierwsze po zimie owoce, które pojawiają się już wraz z nowalijkami – wyjaśnia kobieta. 

A co można z nich zrobić? Wszystko! Może być biszkopt z galaretką i truskawkami, dżemy czy koktajle. A można też zjeść je od razu, bo mają dużo witamin i wartości odżywczych. 

RED

Podziel się informacją ...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zobacz inne

Więcej w News