NewsWOLSZTYN

Rozłam w szeregach burmistrza. Pierwszy radny złoży dziś oświadczenie o wyjściu z klubu radnych2 min na czytanie

News - Rozłam w szeregach burmistrza. Pierwszy radny złoży dziś oświadczenie o wyjściu z klubu radnych - myregion

Sześcioro radnych chce opuścić szeregi klubu radnych Komitetu Wyborczego Wyborców Wojciecha Lisa. Informację ujawnił Lech Daleki twierdząc, że propozycja odejścia od burmistrza padła w grudniu. – Byłem na spotkaniu, na które nie zaproszono burmistrza, a jego osoba została przestawiona przez przewodniczącego rady w negatywnym kontekście. Padły wówczas słowa, że trzeba z tym skończyć, bo go pan burmistrz nie słucha i bez jego zgody i zgody radnych powołał panią sekretarz – mówi Daleki.

W spotkaniu miało uczestniczyć dziewięcioro z jedenaściorga gminnych radnych. Nie wzięli w nim udziału Olga Hubert i Paweł Kopciuch. Wśród gotowych na wyjście z klubu Lech Daleki wymienia przewodniczącego rady Jarosława Adamczaka oraz przewodniczącego klubu Jarosława Wróblewskiego. Na liście niezadowolonych są też wiceprzewodnicząca Agnieszka Czajka, Mariusz Przybyła, Marcin Klessa oraz Stefan Piechocki.

Jak dotąd między radnymi toczyły się tylko dyskusje. Dziś (28.01.) mają się pojawić czyny i pierwszy radny ma złożyć na ręce przewodniczącego Wróblewskiego oświadczenie o rezygnacji z członkostwa w klubie radnych KWW Wojciecha Lisa. Takich decyzji nie wykluczają też inni.

– Nikt z nas nie zakłada, że w związku z różnicą zdań w niektórych kwestiach, będzie złośliwie blokował głosowania w sprawach istotnych dla mieszkańców – podkreśla Jarosław Adamczak. – Natomiast na temat powodów niezadowolenia z obecnego układu każdy radny musi się wypowiedzieć osobiście – dodaje. Dotychczas, w obu kadencjach klub zwolenników burmistrza miał większość, która gwarantowała sukces w każdym głosowaniu nawet, jeśli radni PSL-u czy Wolsztyńskiego Bloku Wyborczego byli zdecydowanie przeciwni.

Potencjalne odejście ponad połowy członków ugrupowania burmistrza może sprawić, że Wojciech Lis i jego radni staną się w radzie mniejszością, a potencjalna współpraca radnych, którzy opuszczą rządzące ugrupowanie z radnymi z Naszej Gminy, WBW czy PSL-u może w przyszłości odwrócić wyniki każdego głosowania. – W radzie nie brakuje niezadowolonych choćby z braku realnego wpływu na przykład na decyzje inwestycyjne, a w tej kadencji mamy przed sobą jeszcze dwa budżety – przyznaje radny Naszej Gminy, Krzysztof Rozynek. I to może być gra warta dyskusji.

EI

Udostępnienia