WOLSZTYN

Od jej śmierci minęło sto lat. Kim była Lucyna Ćwierczakiewiczowa?2 min na czytanie

WOLSZTYN - Od jej śmierci minęło sto lat. Kim była Lucyna Ćwierczakiewiczowa? - myregion

W środę (7.10.) w wolsztyńskiej bibliotece zorganizowano spotkanie Dyskusyjnego Klubu Książki. Tym razem lekturą miesiąca była „Pani od obiadów. Lucyna Ćwierczakiewiczowa Historia życia” autorstwa Marty Sztokfisz. Książka jest biografią „polskiej Julii Child” czy można określić ówczesnej Magdy Gessler. Autorka prezentuje nietuzinkową kobietę, która szturmem zdobyła sławę i uznanie w XIX-wiecznej Warszawie. 

Lucyna Ćwierczakiewiczowa nie tylko zmieniła oblicze polskiej kuchni, ale była prekursorką wielu, dzisiaj oczywistych, idei – zmieniła myślenie o roli kobiety w życiu domowym, społecznym i gospodarczym. Była poza tym filantropką, promotorką higieny i zdrowego stylu życia czy chociażby popularnego obecnie trendu nie marnowania żywności. 

W biografii obserwujemy nie tylko barwną i charyzmatyczną postać, jaką była Ćwierczakiewiczowa, ale poznajemy Warszawę z drugiej połowy XIX wieku. Marta Sztokfisz opisała wygląd ulic, restauracji, teatrów i codzienne życie mieszkańców. Autorka uchwyciła ówczesne obyczaje, atmosferę tamtego czasu i ważnych wydarzeń, a ponadto poznajemy przepisy Ćwierczakiewiczowej. Poznajemy sposób myślenia Polaków, rozwarstwienie społeczne i majątkowe, które rzutowało na postawy i relacje międzyludzkie. Czyni to z książki ciekawą, wartką i smakowitą lekturę.

Ćwierczakiewiczowa żyła zgodnie z duchem swojej epoki, a zarazem w swoich dążeniach i wizjach ją wyprzedzała. Wiele jej spostrzeżeń i uwag dotyczących życia domowego, społecznego i rad dla kobiet jest aktualnych do dziś. Ponadto Ćwierczakiewiczowa potrafiła z prozaicznej czynności jaką jest codzienne jedzenie uczynić sztukę. Zachłanna wiedzy i postępu, dzieliła się tym, co sama umiała najlepiej. Klubowicze dostrzegli, że ponad sto lat po jej śmierci w życiu Polaków nadal pobrzmiewają jej dokonania kulinarne i społeczne. Uznali, że książkę czytało się dobrze i wartko, a chociaż nie wszyscy lubią czytać o kuchni, to znaleźli w tej lekturze wiele innych ciekawych smaczków.

RED

Podziel się informacją ...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zobacz inne

Więcej w WOLSZTYN