NewsNOWY TOMYŚL

List otwarty do burmistrza Hibnera. Rodzice proszą o zmianę decyzji w sprawie boiska2 min na czytanie

News - List otwarty do burmistrza Hibnera. Rodzice proszą o zmianę decyzji w sprawie boiska - myregion

Rodzice dzieci i młodzieży trenujących w Nowotomyskiej Akademii Piłkarskiej napisali list otwarty do burmistrza Nowego Tomyśla Włodzimierza Hibnera. Proszą w nim o poważne traktowanie i podnoszą, że burmistrz uniemożliwia realizację marzeń i pasji ich dzieci.

– Zwracamy się do pana za pomocą mediów, ponieważ jak rozumiemy, taką formę komunikacji pan preferuje, a niestety nie znalazł pan czasu na spotkanie z nami – zaczynają swój list rodzice wychowanków NAP-u. Dalej podkreślają, że nie rozumieją, dlaczego burmistrz wydał polecenie dyrektorowi ośrodka sportu, by ten zakazał wstępu na boiska Nowotomyskiej Akademii Piłkarskiej. – Nasze dzieci, i te małe, i te duże, nie potrafią tego zrozumieć i nas o to pytają. Przez pana decyzję spadła motywacja u naszych dzieci do gry w piłkę, a przecież tak dużo mówi się teraz o tym, by w dobie pandemii dać dzieciom możliwość uprawiania sportu – podnoszą rodzice.

Kontynuują, że większość z nich w ostatnich wyborach oddała głos na burmistrza, dzięki czemu do dziś sprawuje on swoją funkcję. – Dlatego pragniemy spokojnie i bez stresu realizować marzenia naszych dzieci, ale pan swoimi decyzjami uniemożliwia ich realizację. Prosimy o poważne traktowanie nas – rodziców, ale przede wszystkim naszych dzieci […]. Nie twórzmy niepotrzebny problemów zakłócających funkcjonowanie klubu – apelują rodzice.

Zwracają też uwagę, że klub prowadzony jest profesjonalnie, co zostało zauważone przez Polski Związek Piłki Nożnej, który nadał mu srebrną gwiazdkę. NAP został też dostrzeżony przez Wartę Poznań, z którą podpisano umowę partnerską.

– Rozwiązanie z pozycji siły nigdy nie jest i nie będzie dobrą metodą na rozwiązywanie problemów, a osobiste animozje do zarządu klubu nie mogą być powodem podejmowania nieracjonalnych decyzji – zaznaczają rodzice. Podkreślają, że w ich ocenie zarząd i trenerzy klubu bardzo dobrze wywiązują się z wychowania i opieki nad ich dziećmi. – Głęboko wierzymy, że mając na względzie dobro naszych dzieci i młodzieży zmieni pan swoją decyzję – apelują rodzice, dołączając do pisma podpisy rodziców, zawodników i sympatyków Nowotomyskiej Akademii Piłkarskiej, której drużyna seniorska zapewniła sobie awans do ligi okręgowej. A sukces osiągnęła tylko swoimi wychowankami.

opr. ŁR