NewsREGION

Będzie oświadczenie „Selektu”. Chodzi o protest gmin, które chcą obniżenia stawek za śmieci1 min na czytanie

News - Będzie oświadczenie „Selektu”. Chodzi o protest gmin, które chcą obniżenia stawek za śmieci - myregion

Opalenica i Zbąszyń. To dwa z samorządów, które chcą obniżenia opłat za wywóz odpadów dla swoich mieszkańców. Jak wskazuje burmistrz Zbąszynia Tomasz Kurasiński, kiedy głosowano nad podwyżką, nie wszyscy byli świadomo dysproporcji. A te wykazali urzędnicy z Opalenicy na bazie danych, które otrzymali z „Selektu”. wyliczyli, że w ośmiu z szesnastu gmin należących do „Selektu” faktycznie koszty są zdecydowanie poniżej 30 zł od mieszkańca.

– W pięciu oscylują w przedziale 30-33 zł, a w czterech są niezwykle wysokie i wynoszą odpowiednio 34,36, 41, a nawet 57 zł – mówił burmistrz Opalenicy Tomasz Szulc. Podawał, że w jego gminie wynoszą 25 zł z hakiem. – Dlatego wspólna stawka jest krzywdząca dla tych gmin, gdzie koszty zagospodarowania odpadów są znacznie niższe – zaznaczał włodarz.

Jak mówi przewodnicząca zgromadzenia „Selektu” Honorata Kozłowska, jest za wcześnie na konkretne deklaracje i za wcześnie na komentarze. Wyjaśnia, że na 30 listopada zaplanowano zebranie gmin członkowskich w Grodzisku Wielkopolskim. – Po nim wydamy oświadczenie – zapewnia Honorata Kozłowska.

ŁR